la politique |
پاسخ هستهای ایران به غرب
جمهوری اسلامی ایران که قرار بود پس از بررسی دقیق پیشنویس توافقنامه وین در مورد آن نظر دهد، روز پنجشنبه به وعده خود جامه عمل پوشاند و پاسخ اولیه خود را به مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد.
براساس این پاسخ که از سوی علیاصغر سلطانیه، نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی به البرادعی ارائه شد، جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است که مذاکرات وین را با نگاهی مثبت دنبال میکند.
طرح پیشنهادی البرادعی در پی مذاکرات سه روزه وین درباره تامین سوخت رآکتور اتمی تهران ارائه و قرار شد پس از بررسی آن از سوی دولتهای طرف مذاکره از جمله ایران، روسیه،آمریکا و فرانسه، موضوع به اطلاع آژانس برسد.
برپایه فرمول پیشنهادی البرادعی، ایران 1200 کیلوگرم از 1500 کیلوگرم ذخیره اورانیوم غنی شده خود را که غنای پایینی دارد تا آخر سال میلادی به روسیه و فرانسه تحویل میدهد و در ازای آن مقدار کمتری اورانیوم غنیشده با خلوص 20 درصد برای استفاده در رآکتور تحقیقاتی تهران تحویل میگیرد. بر همین اساس ایرنا گزارش داد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه در وین اعلام کرد: «پاسخ اولیه ایران» به مذاکرات تامین سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران را دریافت کرده است.
در بیانیه این سازمان آمده است: محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پاسخ اولیه مقامات ایرانی را به طرح پیشنهادیاش درباره تامین اورانیوم غنی شده با غلظت پایین برای ادامه کار رآکتور تحقیقاتی تهران دریافت کرده است که صرفا دارای کاربرد در تولید رادیو ایزوتوپها برای مقاصد پزشکی است.این بیانیه با اشاره به ابراز امیدواری البرادعی نسبت به توافق قریبالوقوع با ایران میافزاید: مدیرکل به رایزنیهای خود با دولت ایران و نیز طرفهای دیگر در این زمینه ادامه میدهد و امیدوار است که توافقی درباره این پیشنهاد بزودی حاصل شود.
ایران نیز با اعلام این که دور اول مذاکرات در وین را مثبت دانسته است خاطرنشان کرد با رعایت ملاحظات فنی و اقتصادی آماده ادامه مذاکرات است.
علیاصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی که پاسخ تهران را به مقامات آژانس تسلیم کرده است. پس از ارائه پاسخ تهران تاکید کرد: ایران به مذاکره با آژانس در این باره ادامه میدهد.قرار شده است که طرفهای مذاکره در پایان اکتبر دور جدیدی از مذاکرات را برگزار کنند.
سلطانیه روز گذشته بدون اشاره به جزئیات پاسخ ایران گفت: باید ملاحظات اقتصادی و فنی جمهوری اسلامی ایران در چگونگی تامین سوخت این رآکتور تحقیقاتی تامین شود.
وی افزود: به عنوان نماینده ایران در گفتگوهای وین باید تلاش کنیم تا ملاحظات فنی و اقتصادی کشورم در مسیر گفتگوها محقق شود.
یک مقام آگاه پیش از این اعلام کرده بود که ایران با چارچوب کلی پیشنویس تهیه شده از سوی محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مذاکرات وین موافقت خواهد کرد، اما خواستار انجام اصلاحات مهم فنی و اقتصادی در آن است.در همین حال، محافل خبری غربی روز گذشته گزارشهایی ارسال کردند که ایران با انتقال اورانیوم غنی شده مخالف است و بخش اصلی پیشنهاد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی را رد کرده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از یک دیپلماتیک غربی در وین گزارش داد، ایران با انتقال سهچهارم از اورانیوم غنی شده به خارج برای غنیسازی بیشتر مخالفت کرده و در مقابل پیشنهاد کرده افزایش غنیسازی را در داخل و زیر نظر آژانس انجام دهد.
اما روزنامه نیویورکتایمز نوشته، پاسخ ایران به طرح البرادعی، مخالفت با انتقال یک مرحلهای اورانیوم غنی شده به خارج بوده است به نوشته این رسانه ها و یکی از پیشنهادات ایران انتقال مرحله به مرحلهای 1200 کیلوگرم اورانیوم غنی شده بوده است. در حقیقت خط قرمز اصلی ایران در مذاکرات آینده تبادل پایاپای و همزمان سوخت 5 درصد و 20 درصد خواهد بود و به هیچ وجه ایران از این شرط اغماض نخواهد کرد.
همین رسانه ها از سوی دیگر می گویند: آمریکا با حمایت از طرح البرادعی امیدوار است حجم قابل توجهی از اورانیوم را از ایران خارج کند و به این ترتیب بتواند یک سال زمان برای مذاکرات بیشتر و رسیدن به توافقی با تهران کسب کند.
طرفهای مذاکره ایران باید به تعهدات قبلی خود عمل کنند
رئیس جمهور نیز روز پنجشنبه طی سخنانی در حرم امام رضا (ع) با اشاره به پرونده هسته ای کشورمان گفت : خوشبختانه شرایط برای همکاری هستهای در سطح بینالمللی فراهم شده است و تأمین سوخت رآکتور تهران، فرصتی بود که صداقت بعضی افراد و دولتها و آژانس (بینالمللی انرژی اتمی) ارزیابی شود.
رئیس جمهور گفت: آژانس در تلاش است، نقش واقعی و قانونی خود را - که همکاری هستهای و کمک به فناوری و پیشرفت هستهای ملتهای مستقل است - بر عهده بگیرد و رابطه هستهای سالم بین دولتها برقرار کند.وی افزود: ما از تبادل سوخت و همکاریهای وسیع در ساخت نیروگاه و رآکتور استقبال میکنیم و آماده همکاری هستهای هستیم.
احمدینژاد با بیان اینکه انتظار داریم، دولتهای طرف مذاکره ما به تعهدات قبلی خود عمل کنند، گفت: قراردادهای هستهای داریم که 30 سال است پولش را دادهایم و از ابتدای انقلاب نگه داشتهاند. اگر بناست همکاری بشود، اینها باید تحویل ملت ایران داده شود.
بسته پیشنهادی ایران کامل است
در همین حال خاویر سولانا، هماهنگکننده مذاکرات کشورهای 1+5 با ایران در گفتگویی تلفنی با سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، بسته پیشنهادی ایران را کامل و جامع خواند و بر ضرورت استمرار گفتگوها تاکید کرد.
وی همچنین اهمیت استمرار تماس و گفتگو درباره موضوعات مشترک را مورد تاکید قرار داد.
جلیلی نیز در این گفتگوی تلفنی با اعلام آمادگی ایران برای گفتگوهایی سازنده و مثبت افزود: جمهوری اسلامی ایران صرفا در چارچوب بسته پیشنهادی خود و توجه به اولویتهای مشترک موردنظر در رویکردی رو به جلو از گفتگوها استقبال میکند.در این گفتگوی تلفنی دو طرف درخصوص تداوم گفتگوها و انجام دیدار در چند هفته آینده توافق کردند.
در همین حال اتحادیه اروپا با انتشار اعلامیهای خواستار همکاری ایران در برنامه هستهای خود شد.
در این اعلامیه اتحادیه اروپا از ایران خواسته است درباره ماهیت برنامه صرفا مسالمتآمیز هستهای خود اعتمادسازی کند.
آندره نستیرینکو سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه نیز در یک کنفرانس خبری گفت: با دریافت پاسخ ایران به پیشنهادهای محمد البرادعی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بدقت آن را مطالعه خواهیم کرد.وی افزود: پاسخ ایران به پیشنهادهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی تحویل البرادعی شده است و مسکو با دریافت رونوشت این پاسخ، آن را بدقت مطالعه خواهد کرد.
سفر مثبت به ایران
در همین راستا، رئیس بازرسان اعزامی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران برای بازرسی سایت فوردو در استان قم، در بازگشت به وین سفر خود را خوب و مثبت ارزیابی کرد.
به گزارش مهر و به نقل از آسوشیتدپرس، «هرمن ناکارتز» هنگام ورود به وین در جمع خبرنگاران گفت: سفر خوبی به ایران داشتیم و از سایت فوردو بازدید کردیم.رئیس بازرسان اعزامی به ایران افزود: آژانس، اطلاعات به دست آمده از این بازرسی را تجزیه و تحلیل کرده و محمد البرادعی مدیرکل آژانس، در زمان مناسب گزارش خود را درباره این بازرسی منتشر میکند.
ایران در تاریخ 21 سپتامبر (30 شهریور) با ارسال نامهای به آژانس، خبر ساخت سایت فوردو را به اطلاع جامعه جهانی رسانده بود و آژانس هم در روزهای اخیر با اعزام یک هیات بازرسی از این سایت بازدید کرد.
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز با مهم خواندن بازدید بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از سایت فوردو، از ایران خواست با پیشنویس توافقنامه ارائه شده از سوی آژانس موافقت کند.
وی با صدور بیانیهای با اشاره به سفر بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای بازدید از سایت فوردو گفت: این اقدام گام مهمی در جهت اعتمادسازی بر سر برنامه هستهای ایران است.
مون بازدید بازرسان بینالمللی از تاسیسات غنیسازی فوردو در نزدیکی قم را تحول مهمی دانست و گفت: بازرسی از تاسیسات جدید غنیسازی در نزدیکی قم، گام مثبتی بود. در دیدار با احمدینژاد در ماه سپتامبر از تهران خواستم این قدم را بردارد و با آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر سر مسائل باقیمانده همکاری کند.
تعویق تحریمها
از سوی دیگر، هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا از به تعویق افتادن بررسی تحریمها علیه ایران خبر داد.
به گزارش ایسنا و به نقل از رویترز، وزیر خارجه آمریکا گفت؛ این کشور اجازه میدهد گفتگوها با ایران درباره برنامه هستهای این کشور پیش از بررسی تحریمهای جدید علیه ایران ادامه پیدا کند.
کلینتون در گفتگویی با شبکه خبری سی.ان.ان در پاسخ به این سوال که آیا اکنون زمان متوقف کردن گفتگو با ایران و پیشبرد تحریمهاست یا خیر، گفت: ما با آژانس بینالمللی انرژی اتمی فرانسه و روسیه که همگی متحد هستند و در پاسخگویی به پاسخ ایران و درخواست توضیح مصمم هستند، همکاری میکنیم؛ بنابراین من قصد دارم اجازه بدهم که این روند ادامه یابد.
کلینتون نگفت که تحت چه شرایطی آمریکا، تحریمهای جدید علیه ایران را بررسی خواهد کرد.
روسیه نیز اعلام کرد اعمال تحریمهای جدید علیه ایران در آیندهای نزدیک، بسیار بعید است.
به گزارش مهر و به نقل از روزنامه واشنگتن پست، این اعلام کرملین آخرین نشانه برای مخالفت روسیه با اعمال تحریمهای بیشتری علیه ایران به شمار میرود. در این میان، ولادیمیر پوتین، نخستوزیر روسیه به غرب هشدار داد که ارعاب ایران، هیچ دستاوردی برای آنها نخواهد داشت و دیگر مقامهای مسکو نیز از اقدامات تنبیهی جدید آمریکا علیه ایران حمایت نمیکنند.
در همین خصوص خبرگزاری اینترفکس به نقل از سرگئی پریخودف مشاور ارشد سیاست خارجی کرملین اعلام کرد: تحریم ایران در آینده نزدیک، بسیار بعید است.
لینک ثابت - نوشته شده توسط Abolfazl sedghi در شنبه 88 آبان 9 ساعت ساعت 4:19 عصر
دربــاره ی ما
کارشناس ارشد روابط بین الملل ،دانشجوی دکتری ومترجم زبان فرانسه
منوی اصــــلی
خبرنامه
آمار و اطلاعات
پیونــدهای روزانه
نــوشته های پیشین
آخرین نـــوشته ها
وصیت نامه شهدا
لوگوی دوستان
دیــگر امکانات